Path upgrade for Cringleford Meadow

The path in Cringleford Meadow has long been muddy and difficult in times of bad weather. Both the path and the carpark are having their surfaces improved by laying compacted hardcore. The new all-weather path surface should make it easier to stay on the path and avoid trampling the vegetation in attempts to bypass the mud.

Present hard path end

The Meadow will be closed from Monday 16th June for 8 weeks. On site notices give the  diversion details. YVS understands the contractor will enable evening and weekend pedestrian access to the riverside path when and where safe to do so.

The full works comprise improvements to the path surface of the existing Yare Valley Walk alongside the river between Cringleford Meadow Car Park and the footbridge just north of the A11 flyover. The car park will also receive improvements with a gravel filled plastic grid system, similar to that at Danby Wood carpark, to regularise the surface and make the car park easier to use.

One of the alternative routes uses the not so widely known path alongside the flyover that was brought into being as part of the McCarthy and Stone development.

 

 

Eco Fair Display

Our three representatives on the Yare Valley Society Eco Fair display were kept very busy throughout by interested and enquiring viewers. The display highlighted the important roles the Yare Valley green corridor has in promoting biodiversity and combatting the effects of climate change:

  • It is a wildlife highway for the migration of flora and fauna
  • Its wildflowers sustain pollinators
  • Its grazing livestock promote biodiversity
  • Its vegetation and marshes reduce flood damage and pollution
  • Its marshes and woodlands act as a carbon sink
  • Its ease of access for a large urban population reduces carbon emissions by reducing dependence on car use.

It referred also to the factors that continue to threaten the Yare Valley in performing its roles effectively.

Eco display with YVS representative  June                                  Photo: Marilyn Evans

The photo was taken prior to opening – after that it was largely hidden by people!

Detail of Panels:

Panel 1
Panel 2
Panel 3 (part)